Bageri og konditori

Industrien for bageri og konditori er en dynamisk sektor, der leverer mad til millioner af forbrugere hver dag. Fokus for brød- og bagerindustrien er produktion og salg af mel- og hvedebaserede produkter, der bages i ovn. Disse produkter inkluderer, men er ikke begrænset til, brød, kager, cookies, bagværk og tærter. Hver dag forbruges der op imod over 9 millioner store brød. Brød og bageriprodukter er en bred sektor, der har eksisteret i tusinder af år, med store mængder af tilknyttede nicheprodukter.

Problematikker i den danske bageri- og konditorindustri

Den danske bageri- og konditoribranche står over for udfordringer som stigende råvarepriser, krav om bæredygtig produktion og skiftende forbrugerpræferencer mod sundere og specialiserede produkter. Branchen kæmper også med hård konkurrence fra både supermarkeder og internationale kæder, hvilket kræver konstant innovation og høj kvalitet for at bevare deres markedsposition. Samtidig er det afgørende at tiltrække og fastholde dygtige håndværkere i en tid med øget automatisering.

 

Udfordringer i bageri- og konditoribranchen

Udfordringerne er centreret omkring konstant skiftende krav, der tvinger virksomhederne til fleksibilitet. Disse ændringer kræver, at mange industrielle bagerier innoverer og forbinder en mere fleksibel produktionskapacitet. Kun ved at gøre det kan de effektivt fremstille flere typer produkter som reaktion på hele tidens skiftende nyere tendenser. Kunderne forventer friskhed, bredt udvalg og kvalitet. Derfor søger detailhandlere ““ sammen med leverandører ““ i et meget konkurrencedygtigt marked konstant at fremstille innovative produkter for at opnå markedsfordele på konkurrenterne.

Fødevaresikkerhed er et krav

Fødevaresikkerhed og overholdelse er blevet en vigtig faktor i branchen, herunder specielt for biosektoren. Hvis vi tager et fuldt biologisk bageri, der kræver ekstra regulering vedrørende SKAL-numre. Disse obligatoriske kvalitetskontroller er et krav for, men ikke begrænset til, nedvaskningsprocedurer, gennemgang af færdige produkter og formuleringstemperaturer.

Kvalitetskontrol lægger vægt på kontrollerbare faktorer (såsom routing og sporing), der påvirker kvaliteten af det færdige produkt. Desuden er det nødvendigt at have de rigtige produktspecifikationer. Kvalitetskontrol og sporing forebygger stressede situationer og sanktioner, der kommer fra uanmeldte kvalitetskontroller for kunder, f.eks. i tilfælde af producenter, der har brug for specifikke sporingsoplysninger. Når en palle med et bestemt palle- og partinummer er købt, skal den spores fuldstændigt for at opretholde råmaterialestrømmen og sporing af slutprodukterne. En streng dokumentation af disse kvalitetskontroller og målinger er påkrævet.

Lagerstyring og planlægning

For at være i stand til at planlægge fremad og få de største fordele, har mange organisationer brug for at planlægge et godt tidsrum fremad. I denne proces er tilgængeligheden af råmaterialer streng, så produktionsplanlægningen og indkøbsplanlægningssiden skal have realtid og korrekte data på deres lagerbeholdning. Ellers har de ikke det tilstrækkelige materiale, og produktionen stopper til sidst. Mange virksomheder, der mangler et ERP-system, kontrollerer ikke disse data så ofte, som de måske burde gøre det. Eller de har en forkert dataindsigt i deres lagerbeholdning (inklusive udløbsdatoer for deres materialer/slutprodukter) og mangler den nødvendige viden til at opretholde lagerstyringen.

Effektive produktionsprocesser

Produktionsprocesser skal være så effektive som muligt med realtidsdata og track & trace-information. Uden en ERP-opsætning har organisationer ikke realtidsindsigt i, hvor lang produktionsordren er og tilgængeligheden til at have arbejds- og maskinomkostninger i realtid. Realtidslønomkostninger påvirker produktets kostpris. Derfor vil margenerne ændre sig på en positiv måde. Produktionsoptimeringsprocessen har brug for optimering af korrekt produktionsplanlægning.

Reducér jeres spild

Produktionsmaskiner har en specifik kapacitet. En ovn har en bestemt mængde plads til rådighed, og for at få det mest effektive brug skal virksomhederne kunne planlægge den potentielle flaskehals. Beregning af disse tider skal gøres forud for at reducere spild.

Det rigtige mærke til det rigtige firma

Private label-produkter eller -tjenester, også kendt som “phantom brands”, er typisk dem, der fremstilles eller leveres af et firma til tilbud under et andet selskabs mærke. Mange kunder har deres eget private label, og virksomheder kan kun sælge til den specifikke kundegruppe. Organisationer ønsker ikke at risikere tab af branding ved at sende varer fra private label til de forkerte kunder.

Daglige prognoser

I brød- og bageribranchen er det almindeligt at basere den daglige produktion på prognoser. Frisk mad skal leveres hver dag, men alle dage er forskellige. I vil derfor begynde at producere jeres produkter tidligt, hvorefter ordrer, der ankommer konstant, og produktionstal kan justeres.

Genbrug co- og biprodukter

Fødevarevirksomheder, som arbejder med forarbejdning, har brug for en planlægningsoversigt over genbrug af omarbejdningsmaterialer til fremtidige batcher, hvilket resulterer i at fjerne risikoen for fødevareforurening og generelt forbedrede fremstillingsprocesser. Streng sundhedskodning indebærer, at I ikke har tilladelse til at bruge forskellige batcher/partier i en og samme produktionsordre, der bliver til ét slutproduktparti. Derfor er produktionsvirksomheder nødt til at inkludere disse omarbejdningsbatcher i deres oprindelige produktionsordre (som eksempel kan nævnes opsætningsstyklister (BOM’s)).

Emballagens værdi

Mange produktionsvirksomheder arbejder stadig med Excel-filer til deres udgående/returnerede emballage. Denne forældede metode giver ikke det rigtige indblik i værdien af emballagen. Hvis emballagelageret er forkert, medfører det også ukorrekte værdier til økonomiske balance, hvilket kan give virksomheden et fejlagtigt finansielt overblik.

Er du interesseret eller har spørgsmål?

VI STÅR KLAR TIL AT HJÆLPE DIG

DANIEL JOHN HØGEDAHL

DANIEL JOHN HØGEDAHL

DJH@C2IT.DK +45 44 12 91 48

Lokation: Aalborg

Vi er klar til at hjælpe med dig, både hvis du har en vision eller blot ønsker at udforske mulighederne. Tøv ikke med at kontakte os!