en guide til at komme i gang med RPA-teknologi

Af Chris Schmücker – Solution Architect på Power Platformen

Så er jeg her igen.

Og endnu engang vil jeg zoome ind på RPA-teknologi – denne gang en rundtur udi, hvordan du kommer i gang med at samarbejde og benytte din ”digitale assistent”.

Jeg vælger igen at søge forklaringsassistance igennem hverdagens små finurligheder – derfor har jeg været i haven for at plante et blommetræ.

For at sammenligne plantning af et blommetræ med opstart af et RPA-tiltag har faktisk adskillige fællestræk.

Det vil jeg nu forsøge at udfolde!

RPA-teknologi – hvad og hvorfor?

I mit tidligere indlæg kaldte jeg RPA for din ”digitale kollega” eller en form for assistent. Hvad mener jeg helt præcist med det?

Ved at efterligne menneskelige brugeres handlinger kan digitale assistenter nemlig automatisere tidligere manuelle tasteopgaver.

Digitale assistenter er også rigtig dygtige til at udføre regelbundne og repetitive opgaver – omvendt er de også assistenter af en grund: at udføre videnstunge og menneskelige handlinger er stadig et job, som er for svære at administrere.

Banen er derfor klart kridtet op. Lad din digitale assistent om de trivielle og repetitive opgaver og brug din tid på mere værdiskabende og vidensbaserede arbejde.

Blommetræer & digitale assistenter

Hvordan kan denne kobling laves og hvad er lighederne?

Prøv at forestille dig følgende:

”Du står en kold oktoberdag i din have – et blommetræ er netop blevet leveret af fragtmanden, klar til at finde sin plads blandt de andre æbletræer. Hvad gør du så herfra? Det vil måske være en meget god forudsætning at få gravet et hul til en start! Men hvad kan så skabe de bedste vækstbetingelser for blommetræet? Jeg er ikke selv ekspert på blommetræer, så jeg ringer til en ekspert på området: hvem andre end min svigermor. Hun påpeger, at fundamentet skal være stærkt, hvis det skal overleve vinteren over – derfor må vi plante det i et dybt og bredt hul, hvor træet kan få godt fat og brede sine rødder.”

Når vi taler om digitale assistenter gør det samme sig gældende!

Her er det nemlig også en god idé at få fat i en ekspert, der ved hvordan man skaber et godt fundament. Nu vil jeg gerne udråbe mig selv til ekspert inden for RPA-feltet, så derfor rækker du nu ud til mig.

RPA handler om at skabe et stærkt fundament inden for automatisering af de rigtige arbejdsprocesser – de processer, som digitale assistenter er særligt velegnet til, er karakteriseret ved, at de:

  • I høj grad er regelbaseret
  • Indeholder få menneskelige vurderinger
  • Har en høj volumen: tager langt tid eller skal udføres ofte

… så derfor skal vi nu tilbage til plantningen af blommetræet!

For at skabe det bedste resultat må vi også tage udgangspunkt i de bedste forudsætninger og betingelser for træets vækst: derfor skal blommetræet ikke bare sættes i jorden med almindelige jord – nej, vi bruger frugtbar jord, som let kan anskaffes på lossepladsen. Og som du nok husker, så står vi ifølge historien i kolde oktober måned. Ifølge DMI den mest blæsende måned i det danske kalenderår, men omvendt også én af de måneder, hvor der falder mest nedbør. Imens moder natur sender en venlig våd hjælp oppefra, kan vi ruste vores blommetræ mod en ruskende måned – vi styrker fundamentet ved at tilføje to støttepinde omkring stammen.

Et stærkt fundament er en stærk start

Digitale assistenter har i den indledende fase brug for hjælp, støtte og stabilitet, før de er i stand til at udføre de opgaver, som vi gerne vil have dem til. Herefter er de faktisk ganske selvkørende, ligesom vores blommetræ efter indledende støtte og hjælp nu også på bliver i stand til at vokse sig stort og frodigt på egen hånd.

Men som det er tilfældet i alle andre opstartsperioder, kan starten med digitale assistenter også støde på bump. Selvom vi er kommet godt i gang, kan stormvejr godt medføre, at vi rammer en række uforudsete hændelser, som pludselig rammer fra en skyfri himmel.

Her kan det være en fordel at have nogen at støtte sig til – nogen, der har erfaring inden for feltet. I min karriere har jeg oplært, støttet og udviklet over 100 digitale assistenter, så jeg ved hvad det vil sige at komme godt i gang, men også at overvinde hårde vindstød.

Kald mig bare en menneskelig støttepind, når det kommer til opstarten af digitale assistenter – jeg har i hvert fald nærgående kendskab til, hvordan man kommer godt i gang!

Således fik vi altså plantet et blommetræ. Eller en digital assistent, om man vil.

I næste artikel vil jeg zoome ind på, hvordan man opbygger en portefølje af digitale assistenter. Denne gang skal vi have kig på et ”raftehegn”.

Vil du vide mere?

CHRIS SCHMÜCKER

CHRIS SCHMÜCKER

CSC@C2IT.DK +45 25 55 59 21

Lokation: Aarhus

Vi er klar til at hjælpe dig, både hvis du har en vision eller blot ønsker at udforske mulighederne. Tøv ikke med at kontakte os!