25. november, 2024
Er du klar til de nye EU-regler om emballage?
Af Mathias Pedersen – Head of Branding
Er din emballage klar til fremtidens EU-krav?
I fødevare- og drikkevareindustrien er kampen mod madspild ikke bare en opgave – det er en hjertesag. Med FN’s fødevare- og landbrugsorganisation (FAO) der estimerer, at over 30% af verdens mad går til spilde, er det tydeligt, hvorfor madspild er en af branchens absolutte topprioriteter på vejen mod en mere bæredygtig fremtid.
Men madspild er ikke den eneste udfordring. Skal vi virkelig gøre en forskel, må vi også kigge på, hvordan vi bruger og smider emballage væk. Plastik og andre ikke-bionedbrydelige materialer fylder stadig alt for meget i vores affaldsbunker og skaber enorme problemer for miljøet.
For næsten tre årtier siden, den 20. december 1994, tog EU et vigtigt skridt og vedtog direktivet “94/62/EF”. Formålet var at mindske emballagespild, fremme genbrug og genanvendelse og i sidste ende støtte op om en cirkulær økonomi, hvor intet går til spilde. Direktivet satte ambitiøse mål om, at mellem 50-65 % af emballagematerialerne skulle genanvendes og 25-45 % genbruges.
Men selv med disse ambitiøse mål er vi i Europa stadig langt fra målet. Derfor har EU-Rådet taget endnu et stort skridt: De erstatter det gamle direktiv med “Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR)”, der sætter klare krav og nye mål, så vi kan komme tættere på en fremtid, hvor emballage ikke er affald, men en ressource vi genbruger og værner om.
Hvordan bygger PPWR videre på EU’s direktiv?
Oprindeligt havde EU en vision med direktiv 94/62/EF om at få medlemslandene til at tænke mere grønt i deres håndtering af emballage. Tanken var, at ved at etablere nationale programmer med klare rammer – som udvidede producentansvarsordninger og økonomiske tiltag – kunne vi alle tage et skridt væk fra overforbrug og skadelig miljøpåvirkning.
Der blev lagt vægt på at fremme genbrugelige materialer og genanvendelse af emballage, og for at sikre det, blev der sat grænser for mængden af tungmetaller i emballagematerialerne. For at få styr på udviklingen blev det også nødvendigt med nationale mærkningssystemer, så indsatsen kunne spores og rapporteres.
Men efterhånden blev det tydeligt, at disse regler ikke helt slog til. Medlemslandene kæmpede med at nå målene, og vi begyndte at se behovet for en grundig opdatering. Siden 2020 har man arbejdet intensivt på en ny løsning, og i april 2024 blev de reviderede regler i PPWR endelig vedtaget.
Den nye forordning, PPWR, går mere direkte til værks. Den fastlægger en plan for gradvist at reducere brugen af engangsplastik frem mod 2030, hvor de mest vidtrækkende forbud og restriktioner træder i kraft. Desuden forbyder PPWR brugen af PFA’er – de kemiske forbindelser, vi normalt finder i plastikemballage – i alle materialer, der har direkte kontakt med fødevarer og drikkevarer.
Der er nu også klare genanvendelsesmål for forskellige materialer:
- 75 % for papir og pap
- 70 % for glas
- 70 % for ferro-metaller
- 50 % for plastik
- 50 % for aluminium
- 25 % for træ
PPWR skaber også rammerne for, hvordan vi skal genanvende plastik mere effektivt og stiller krav til andelen af genanvendt plastik i emballage. Derudover er der konkret vejledning til, hvordan indsamlings- og pantretursystemer skal fungere, så vi kan skabe en reel cirkulær økonomi.
Med PPWR er håbet, at EU står endnu stærkere i kampen mod emballagespild og skadelig miljøpåvirkning – en udvikling vi alle kan tage del i for en grønnere fremtid.
Brancheeksperternes syn på PPWR
Hos Aptean, som er en af de førende leverandører af ERP-løsninger til fødevare- og drikkevareindustrien, har de virkelig sat sig for at forstå, hvad de nye PPWR-regler kommer til at betyde for virksomheder i branchen.
Deres indsigt er vigtig for os, især fordi vi gennem vores Notora-brand samarbejder tæt med Aptean – derfor er dette emne noget, der interesserer os meget og som vi følger nøje.
Spørgsmål 1:
Hvorfor er de nye EU-regler og målsætninger for affaldsreduktion og genanvendelse så vigtige for fødevare- og drikkevareindustrien?
Svar:
”Næsten alle fødevare- og drikkevareprodukter bliver pakket ind for at sikre kvalitet, holdbarhed og hygiejne. Men det er en udfordring at reducere emballagen eller at skifte til mere miljøvenlige materialer.
At overholde de nye lovkrav bliver afgørende for at undgå bøder. Det er samtidig en ekstra byrde oveni det eksisterende pres på at nedbringe miljøaftrykket og reducere udledningen af drivhusgasser – noget, fødevare- og drikkevareindustrien allerede er stærkt optaget af.
De nye regler er vigtige: ikke kun på grund af lovkravene, men også fordi de passer til, hvad mange kunder forventer i dag. Forbrugerne ønsker bæredygtig og miljøvenlig emballage. Når virksomheder kan tilbyde det, styrker de også deres markedsposition.
Desuden vil reglerne motivere virksomheder til at tænke i nye baner og udvikle innovative emballageløsninger, som kan give dem en konkurrencefordel. Det kræver samarbejde på tværs af forsyningskæden, men potentialet er enormt.”
Spørgsmål 2:
Hvilke områder inden for fødevare- og drikkevareindustrien vil blive mest påvirket af de nye regler og mål, og hvorfor?
Svar:
”Kort sagt: alle. Uanset om det drejer sig om forarbejdede fødevarer, detailbutikker, mejeriprodukter, friske fødevarer, kød eller drikkevarer – alle sektorer bliver påvirket.
Tag for eksempel de friske varer. For at holde frugt og grønt friske og fri for kontaminering bliver de ofte pakket i plastfolie eller poser. Det skal vi ændre på med de nye regler.
Uafhængigt af de nye regler ser vi faktisk allerede, at mange detailvirksomheder efterspørger mere bæredygtig emballage. At tage hånd om denne udfordring kræver ofte investering i forskning og udvikling for at finde genanvendelige og miljøvenlige materialer, som stadig sikrer sundhed og sikkerhed.”
Spørgsmål 3:
Hvad er det bedste alternativer til engangsplast eller PFA’er (de kemiske forbindelser, vi normalt finder i plastikemballage), som de nye regler sigter på at fjerne?
Svar:
”Der findes forskellige alternativer, men afhængigt af industrien er nogle mere oplagte end andre. Nogle løsninger er ret innovative, som tang- eller mælkebaserede folier til tørvarer. Andre er mere almindelige, som genbrugelige glasbeholdere til drikkevare. Her er det også vigtigt at huske, at materialer, der virker bæredygtige, kan have en energikrævende produktionsproces – her kan bio-plastik nævnes som et eksempel.
Inden for friskvaresegmentet (friske produkter), kan papir- og papmaterialer, som eksempelvis støbepap, godt gå hen og blive en del af fremtidens emballage – især de materialer, der er fremstillet af genbrugsmaterialer.
Spørgsmål 4:
Hvordan kan Apteans softwareløsninger til fødevare- og drikkevarebranchen hjælpe virksomheder med at overholde de nye regler?
Svar:
”Som softwareleverandør kan Aptean hjælpe kunder med at sikre, at de følger reglerne. Apteans løsninger gør det muligt at holde styr på alle de tilknyttede omkostninger automatisk. De vigtigste moduler i Apteans ”Food & Beverage”-løsning til dette formål kan være:
- Environmental Tax Management
- Quality Control
- Trade Management
- Profiles
- Advanced Workflow
Environmental Tax Management-modulet beregner automatisk omkostninger for det plastik og papir, der bruges til hver forsendelse i flere europæiske lande. Sammen med Trade Management-modulet kan disse omkostninger tages med i prisberegninger og afregninger.
For at sikre, at varer modtages i passende emballagemateriale, kan vores kunder bruge Quality Control-modulet i modtagelsesprocessen. Vi støtter dem også i salgsprocessen med Profiles-modulet, der sikrer, at de ikke sender varer med forkert emballage ud til deres kunder.
Til slut kan man nævne modulet ”Advanced Workflow”, som kan hjælpe kunderne med at justere deres processer – f.eks. til implementeringen af nyt emballagemateriale – allerede inden de officielt tager det i brug.”
Tag del i omstillingen – gør emballage til en styrke, ikke en byrde
De nye EU-regler under PPWR repræsenterer mere end blot krav om overholdelse – de er en chance for fødevare- og drikkevareindustrien til at drive innovation, styrke bæredygtigheden og imødekomme kundernes forventninger til miljøvenlige løsninger.
Hos Aptean står de klar til at hjælpe din virksomhed med at navigere i de nye regler og udnytte dem som en konkurrencefordel. Med deres skræddersyede softwareløsninger kan du effektivt styre dine emballage- og affaldsprocesser og samtidig styrke din bundlinje.
Er din virksomhed klar til at tage springet?
Kontakt os i dag, og lad os sammen sikre, at din virksomhed er rustet til fremtidens krav og muligheder.
Kilde: https://www.aptean.com/en-US/insights/blog/ppwr-eu-packaging-regulation