Digitaliseringstendenser

9. februar 2021

Digitaliseringshitliste: Det kommer vi til at digitalisere i 2021 

Nedlukningen af Danmark den 11. marts sidste år fik meget forskellige konsekvenser for erhvervslivet afhængig af hvem, man spørger. Nogle ting blev sat på hold, men mange steder blev digitaliseringen set som en løsning på nogle af de udfordringer, man stod overfor. Det har betydet et travlt år for mange af de it-virksomheder, der har hjulpet digitaliseringsprojekter på vej hos deres kunder. Hos C2IT har vi haft et rigtig travlt 2020 med mange spændende digitaliseringsprojekter. Og nu da 2020 er gået kan vi ikke dy os for at kigge tilbage på, hvad der især har været populært at digitalisere, og hvilke digitaliseringsprojekter, der har givet bedst mening under corona-krisen. På baggrund af vores erfaringer har vi derfor lavet en Digitaliseringshitliste over de fem mest populære digitaliseringstendenser fra det forgangne år, og som vi tror vil fortsætte:

 

Digitale kommunikationsløsninger

Måske mere af nød end af lyst lærte alle i 2020 hurtigt at arbejde hjemmefra og kommunikere via digitale platforme som Zoom, Teams, Google og andre lignende løsninger. Vi fandt hurtigt ud af hvilke platforme, der passede bedst til vores behov. Udviklingen og brugen af digitale kommunikationsplatforme og virtuelle møder kommer klart ind på en 1. plads over alle digitale tendenser i 2020. Antallet af brugere på de virtuelle platforme steg med helt op til 40 procent på en enkelt måned for nogle af de mest kendte platforme. Digitaliseringen på dette område gik så hurtigt, at man kan sige, vi sprang mange års naturlig udvikling over på grund af den pludselige nedlukning. Her i begyndelsen af 2021 findes der vel ikke mange danskere, unge som ældre, der ikke er vænnet til at benytte mindst én af markedets digitale samarbejdsplatforme.  Det blev også med de digitale kommunikationsløsninger, at vi holdt gang i samarbejdet med kunder og leverandører, gennem online konsulent assistance og projektmøder. Mange havde desuden lidt mere tid på hjemmekontoret til at lade sig inspirere for eksempel via webinarer, som jeg tænker langt de fleste af os har deltaget i igennem året.

Cloud

På 2. pladsen ligger udnyttelse af cloud-teknologier. Cloud er jo egentlig ikke nogen nyhed. Faktisk har vi alle sammen længe brugt en eller anden form for cloud i vores privatliv. Vi opbevarer vores bøger, film og musik i skyen. I erhvervslivet har det dog taget en del længere tid at nå til samme sted. Men nu lader det så til, at markedet er modent. De fleste spørgsmål omkring sikkerhed og det at have sine data på andre folks servere er blevet ryddet af vejen, og der er kommet mere fokus på fordelene i form af skalérbarhed og pris. Det er simpelthen nemmere for den enkelte virksomhed, at deres it ligger i skyen, så medarbejderne derved kan tilgå for eksempel virksomhedens ERP-løsning via en browser.

ERP

Grundet hjemmearbejde så vi også, at en del virksomheder virkelig fik øjnene op for hvor meget mund til mund- dialog, der reelt foregår på tværs af afdelinger og funktioner. Vi er med andre ord meget afhængig af dialog på tværs i organisationen for at kunne udføre vores daglige arbejde. Derfor har mange virksomheder erkendt, at når vi ikke har den daglige mund til mund-dialog, er vi nødt til at have tingene organiseret på en anden måde via ERP-systemer. Mange virksomheder opgraderede eller implementerede derfor mere moderne ERP-systemer under nedlukningen for at få optimeret processer, arbejdsgange og datainformation. Vi ser, at når virksomheder tager fat på digitalisering, så er ERP næsten altid med – og det er et godt sted at starte, da det som oftest er fundamentet i enhver virksomhed. Ovenpå ERP ser vi også en stigende efterspørgsel på BI rapportering. Virksomhederne har brug for realtime data, så der kan ageres hurtigere på udbud og efterspørgsel

RPA - Robot Process Automation

På 4. pladsen over digitaliseringstendenser ser vi RPA som en fremadstormende teknologi. Det vil sige automatiseringsprojekter, hvor der designes robotter til at flytte data fra et system til et andet. Ofte har disse opgaver tidligere fyldt meget i de daglige arbejdsrutiner i virksomheden og lagt unødigt beslag på medarbejdernes tid. Det har for eksempel drejet sig om at få automatiseret ordreoprettelser, fragtbookning, fakturering, indkøbsdata, rykkerskrivelser, faktura flow og meget andet. RPA er lidt af en game changer, og fordelen ved RPA er kort og godt, at robotten udfører en række trivielle opgaver og frigiver dermed tid, som medarbejderne kan bruge på andre mere meningsfulde ting.

IoT

Internet of Things ligger på en 5. plads over populære digitaliseringsprojekter. Det handler i dag om at sætte strøm til og blive online med så mange ting som muligt, så man derigennem kan drage fordel af informationer, der ligger tilgængelige på nettet eller få online adgang til sine enheder, uanset hvor de befinder sig. IoT kan med fordel anvendes mange steder, og især i industrien er man ved at tage teknologien til sig. Eksempelvis kan man anvende IoT i sit eget produktionsmiljø og dermed skabe sammenhæng mellem Cloud, IoT og apps. IoT gør det for eksempel muligt på basis af data fra sensorer at indsætte alarmer, der kan forudsige nedbrud og advisere om service.

Netop i forbindelse med alarmer og forudsigelser vil vi komme til at se mange flere IoT-løsninger i fysiske produkter. Det giver virksomheder mulighed for at lægge et servicelag oven på produkterne til deres kunder. ”Kære kunde – dit produkt har nu været anvendt x-antal gange, og det er derfor tid til service.”

AI - Artificial Intelligence

Kunstig intelligens er også en af de teknologier, der er på vej op ad popularitetsstigen. Det er dog typisk stadig mest store virksomheder, der kaster sig over AI, men det er en misforståelse, at SMV’er er for små til at udnytte AI. SMV’er er ofte bedre egnet til at følge den indsigt, de opnår via data, fordi de er langt mere omstillingsparate end store virksomheder. Der er ikke noget, der hedder ’for få data til AI’. Begynd med de data, du har internt, på den måde kan du få overblik over, hvad du mangler.  Din lagerstyring kan for eksempel optimeres ved hjælp af dataanalyse. Du kan altid supplere med eksterne datakilder, hvis der bliver brug for det til at understøtte disponering og forecast. Med de enorme datamængder, der eksisterer i dag, er det blevet muligt at opnå denne indsigt og endda til en overkommelig pris.

Generelt kan vi mærke en tendens til, at man er på vej væk fra de store samlede løsninger, hvor alt leveres af samme leverandør eller skal være samme system, for at sikre at tingene kan ’tale sammen’. Man ønsker i stedet den bedste software inden for hver enkelt del, og så overlader man til en ekstern konsulentvirksomhed at få tingene til at tale sammen. I 2021 har it-branchen en opgave foran sig med at afmystificere og gøre en lang række teknologier mere tilgængelige for erhvervslivet. Vi kan jo meget passende begynder med AI, som vel er den teknologi, der pt. er omgærdet af mest mystik og flest fordomme.

Vi ønsker alle held og lykke med digitaliseringen i 2021!

Webinarserie: Digitalisering

I marts/april tilbyder vi en stribe webinarer, som gennemføres dels af C2IT dels af vores samarbejdspartnere. Med webinarerne ønsker vi at inspirere dig til, hvordan du ved at automatisere forskellige processer i din virksomhed kan øge graden af digitalisering og optimere forretningen.

Vil du vide mere?

Johannes Tange Jørgensen