Fem klimavenlige digitaliseringstiltag

7. december 2021

Fem klimavenlige digitaliseringstiltag

Via vores arbejde med digitaliseringsprojekter for en lang række virksomheder, har vi kigget på, hvilke tendenser, der rører sig inden for digitalisering. De mest brugte af slagsen er samlet her. Så lad dig eventuelt inspirere til at tænke lidt mere klima ind i din forretning – måske det samme tiltag også vil være forretningsoptimerende for netop din forretning.

Hvem ved?

 

IoT kan spare mange kilometer

IoT Internet of Things kan andet og mere end bare at give fjernadgang til kopimaskinen eller styre kaffemaskinen i det intelligente hjem. IoT er supersmart til for eksempel overvågning og fjernstyring af maskinel over store afstande. Man behøver ikke være klimafanatiker for at kunne se, at en sensor på en affaldscontainer, der fortæller, hvornår den skal tømmes, er en god idé både for økonomien men sandelig også for klimaet i sparet kørsel og dermed CO2-udledning.

Kig på hvor i din forretning, der er ting, som kunne undværes eller reduceres, hvis de for eksempel kunne styres via din mobiltelefon. Det kunne være ting som ventilation, lys, varme og lignende.

Køb IT med omtanke

Tænk klimavenligt, når du indkøber it til virksomheden. En ting er altid at tænke på den enkelte maskines klimaaftryk og vælge de mest strømbesparende modeller med dvalefunktioner og andet smart. En anden er at tænke maskinens livscyklus ind. Hvordan har fremstillingen af apparatet belastet miljøet, og hvordan vil det påvirke miljøet, når det engang skal destrueres? Okay, det er måske lige at gå over stregen. Det er for besværligt for de fleste. Men det er nemt at indgå aftaler med din leverandør om tilbagekøb, når du køber nyt it-udstyr til din virksomhed. På den måde bliver tingene genanvendt og måske endda genbrugt på steder, der ikke har så høje krav til hastighed og kapacitet, som du har. Ovenikøbet kan det måske endda betyde, at du får et lille afslag i prisen på din nye maskine, når du indleverer din udtjente hardware.

Online møder, online undervisning, online everything

Den helt store vinder, som vi alle sammen har vænnet os til under nedlukningen – er online-møder. Et online-møde bruger ganske vist strøm – men det har alligevel kunnet ses på klima-regnskabet, at vi ikke bevæger os nær så meget rundt for at komme til møder, kurser og konferencer, som vi gjorde før nedlukningen. Hvis vi fortsætter denne nye tendens i fremtiden, vil der kunne reduceres ganske meget på CO2-budgettet – og vi kan udnytte vores tid mere effektivt end ved konstant at være på farten.

Kunstig Intelligens

Tag de klimavenlige briller på, hvis du overvejer at udnytte din virksomheds data i et AI-projekt. Med AI kan man på baggrund af fortiden forudse effekten af mange af de ting, man gør i dag, og vurdere hvilken vej, der vil være smartest at vælge fremover. På den måde kan vi nå at ændre vores adfærd, inden det er for sent. AI kan hjælpe til at disponere rigtigt og dermed undgå spild af ressourcer.

Udnyt overskudsvarmen

Er du alligevel ude i en fornyelse af dit serverrum, eller overvejer du en hosting-løsning, så er det oplagt samtidig at tænke klimaet ind. Kig efter en løsning, der benytter energibesparende hardware, udnytter overskudsvarmen og måske endda benytter alternativ og klimavenlig energi til strømforsyningen.

Udfordrer du dit hosting-center? Hvad gør de på klimafronten, og udnytter de for eksempel overskudsvarmen effektivt?

 

Ovenstående er de klimavenlige digitale løsninger, vi møder mest, når vi arbejder med digitalisering for vores kunder. Listen er langt fra udtømmende, men der er en klar tendens. De fleste er sig deres ansvar bevidst og vil gerne tage hensyn til klimaet i de løsninger, de vælger. Desuden er det jo godt for virksomhedens renommé.

(Artiklen har første gang været bragt på businessreview.dk.)

Vil du vide mere?

Johannes Tange Jørgensen